Місяць обізнаності про розацеа: — TOTIS Pharma

Місяць обізнаності про розацеа

Розацеа - це не просто 5% від загальної кількості дерматологічних діагнозів. Під досить симпатичною назвою приховуються тяжкі косметологічні “шипи”- дефекти, які провокують психічні стреси, знижують працездатність та соціальну адаптацію людини.

 

Саме у квітні, Національна спільнота з вивчення розацеа (The National Rosacea Society, NRS) прийняла рішення заглибитись у мультифакторність захворювання та допомогти кожному пацієнту підібрати індивідуальне вирішення проблеми.  

Розацеа це …

“Pustule de vin”, купероз, “рожеві вугри” або просто розацеа - це все назви однієї й тої ж самої дерматологічної хвороби обличчя. Якщо коротко, то це хронічне, неінфекційне захворювання, яке характеризується стійкою гіперемією уражених тканин, розвитком еритеми, папул і пустул, та призводить до тяжких косметологічних дефектів.

 

Епідеміологія розацеа

Дане захворювання відоме ще з епохи Відродження, про що свідчать роботи живописців, які творили у далекому XV ст. Вперше, з медичної точки зору, “рожеві крапельки” на шкірі описав французький хірург, доктор Guy de Chauliac. 

Раніше, розацеа можна було віднести до хвороб похилого віку, і воно фіксувалось у 5-7% усіх дерматозів. Згідно з даними статистики, сьогоднішній показник розповсюдження захворюваності сягає від 2 до 10%, в залежності від місця проживання пацієнтів. 

Дослідники фіксують більший відсоток діагнозів у світлошкірих європейців - жителів Швеції, Фінляндії та Данії. Особливо, у групі ризику, знаходяться люди з рудим кольором волосся кельтського походження. Найменш вразливими можна вважати жителів південної частини земної кулі - афроамериканців. Негроїдній та монголоїдній расам притаманний особливий тип розацеї - гранульоматозний (люпоїдний).

Варто вказати, що на частоту захворювання також впливає гендерний фактор - співвідношення випадків розацеа у жінок та чоловіків 1,5-2,0:1,0 відповідно. Розацеа частіше фіксується у жінок, але у чоловіків більш поширені випадки гіперплазії сальних залоз та сполучної тканини.

Пацієнт може помітити перші симптоми розацеа у 25-30-річному віці. Далі, максимальний розвиток косметологічних дефектів, якщо не почати своєчасне лікування, може спостерігатись у 40-50 років.

 

Розацеа - етіологія та патогенез захворювання

Традиційно, існує безліч теорій, які пояснюють ту чи іншу причину виникнення розацеа. Але єдиної думки, чи погляду на патогенез немає. Все більше дослідників та фахівців схиляються до того, що розацеа виникає внаслідок дії як екзогенних, так і ендогенних факторів. 

Деякі спеціалісти переконані, що аліментарні чинники, такі як вживання алкогольних/гарячих напоїв та прянощів - є провідними у розвитку розацеа, що не є правильним. Усі ці речовини та їхній вплив, стимулюють слизову оболонку шлунку, та викликають рефлекторне розширення кровоносних судин обличчя. 

Зловживання кавовими напоями та чаєм, патогенетично пов’язане з розацеа, однак роль специфічного стимулятору виконує висока температура напоїв, а не їхній склад. Тому дана теорія є сумнівною і має низку нюансів. 

 

Фактори розвитку розацеа

У медичній літературі існує безліч теорій, які намагаються пояснити появу симптомів розацеа. Далі ми перерахуємо найпопулярніші з них: 

  • Підвищений вміст порфіринів у секреті сальних залоз шкіри обличчя.

Даний фактор, разом з іншими причинами, зумовлює фотодинамічне пошкодження структурних елементів шкіри. Пацієнти з І та ІІ типами фоточутливості шкіри, більш схильні до появи розацеа. 

  • Патології шлунково-кишкового тракту. 

У 50% клієнтів з розацеа діагностуються клінічні та гістологічні ознаки гастриту. Ще 33% людей мають патологічні зміни слизової оболонки тонкої кишки. Окрім того, у тих людей, яким встановлено діагноз “розацеа”, виявляють виразку шлунку та дванадцятипалої кишки (ДПК).

Останнім часом дослідниками активно вивчається вплив мікроорганізмів на розвиток розацеа:

  • Спіралевидні бактерії (Helicobacter pylori)

Вважається, що даний вид бактерій, індукує вироблення вазоактивних пептидів, які сприяють виникненню реакції гіперемії, що характерно для розацеа.   

  • Сапрофаги (Demodex folliculorum)

Різновид шкірного кліща, який живе на шкірі обличчя в області чола та щік, діагностується при папуло-пустульозній формі розацеа. 

Але сучасні дослідження, присвячені етіології розацеа, ставлять під сумнів патогенетичну роль кліща. Оскільки головною умовою для життєдіяльності цих мікроорганізмів є гіперпродукція шкірного сала. 

Тобто Demodex folliculorum паразитує на себорейних ділянках шкіри. Існує теорія, що ці паразити слугують механічними провідниками для бактерій та вірусів, які сприяють пустулізації.  

  • Ендокринні захворювання. 

До цієї групи входить цукровий діабет, дисфункція щитоподібної залози, вагітність, оваріальна дисфункція, клімактеричний синдром та прийом гормональних контрацептивів, що можуть спровокувати розвиток та рецидив розацеа. Однак не варто розглядати перелічені фактори, як основні причини захворювання.

  • Судинні патології (порушення мозкового впливу на кровоносні судини шкіри обличчя).

Хронічний перебіг розацеа зумовлений порушенням іннервації судин, рефлекторного спазму артерій зі зниженням тонусу венозної стінки гемоциркуляторного русла. 

 

  • Імунодефіцит

Детальніше можна ознайомитися з факторами, які провокують появу розацеа у Таблиці.

Ендогенні та екзогенні фактори розацеа

Погодні умови

  • Вплив сонячного випромінювання
  • Високі/низькі температури, особливо
    за умов підвищеної вологості повітря
  • Різкі пориви вітру

Емоційні стани

  • Стрес
  • Гнів
  • Хвилювання
  • Сором/Зніяковіння

Діяльність під впливом підвищеної температури повітря

  • Умови фізичної праці під впливом високих температур (заводи, фабрики, кухні закладів громадського харчування)
  • Гарячі ванни, лазні/сауни
  • Заняття у тренажерному залі та інші фізичні навантаження
  • Підняття важких предметів 

Напої

  • Алкоголь, зокрема червоні вина, пиво, віскі, горілка, джин, шампанське
  • Гарячі напої - какао, гарячий шоколад, чай та кава

Продукти харчування

  • Гаряча та гостра їжа
  • Молочні продукти (йогурт, сметана, деякі сири)
  • Шоколад та ваніль
  • Соєвий соус, оцет
  • Овочі, такі як баклажани, томати, шпинат, бобові та горох
  • Фрукти - банани, авокадо, червоні сливи, цитрусові
  • Сухофрукти - інжир, родзинки

Лікарські засоби

  • Судинорозширюючі препарати, нікотинова кислота
  • Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), блокатори кальцієвих каналів (антагоністи кальцію)
  • Препарати, які знижують рівень холестерину (статини, гіполіпідемічні засоби)

Доглядові препарати

  • Косметичні спреї на основі спирту для тіла/волосся; 
  • Ацетон, ароматичні віддушки
  • Мило

 

Типи розацеа: клінічна картина захворювання

На сьогоднішній день актуальною є міжнародна класифікація розацеа, яка розроблена експертним комітетом Національної спільноти з вивчення розацеа (The National rosacea society, 2002), включає 4 субтипи та 1 варіант захворювання.

Вони фіксуються у 25-50% пацієнтів, і виконують роль спільної ланки у послідовності імунологічних реакцій, та призводять до загострення дерматозів, лиш у випадку тісної взаємодії з основними факторами патогенезу розацеа. 

Тож, етіологічних факторів досить багато, але жоден з них не має статусу “основного”. Розацеа - це реактивна відповідь організму на різноманітні подразники. Основу складають патологічні реакції судин обличчя, які розвиваються внаслідок впливу вазоактивних пептидів, антитіл, циркулюючих імунних комплексів, та інших ендогенних іритантів (речовин подразнювальної дії). 

Важливим, ключовим елементом в патогенезі розацеа є запальний процес за участі TLR2 (Toll-like receptor) кератиноцитів. Ці трансмембранні структури можуть активуватися під дією наступних “трігерних” факторів:

  • довготривале перебування в умовах високих/низьких температур (суворі кліматичні умови)
  • ультрафіолетове випромінювання доглядові засоби з циннамальдегідом (коричним альдегідом) у складі 
  • фізичні перевантаження
  • регулярні емоційні стреси
  • зловживання алкогольними напоями
  • гостра та гаряча їжа

Під час загальної діагностики, було виявлено підвищений рівень імуноглобулінів A, G, M в області базальної мембрани, та підвищений рівень Т-хелперів у сироватці крові. Це свідчить про імунодефіцитний стан організму та формування аутоімунних реакцій.

 

Психоемоційні порушення.

І підтип - еритематозно-телеангіектатична розацеа

Зазвичай І підтип починається з лівідної еритеми, яка може тривати від декількох хвилин до кількох годин. Процес супроводжується відчуттям жару, та характеризується набряком центральної частини обличчя, печінням і парестезіями у вогнищі ураження. 

Вказані симптоми часто підсилюються, якщо пацієнт вживає гостру/гарячу їжу, алкоголь; під час фізичних навантажень або водних процедур з гарячою водою. 

ІІ підтип - папуло-пустульозна розацеа

Пацієнт з ІІ підтипом помічають на обличчі періодичну появу червоних, твердих “вузликів” на шкірі обличчя - папул, на тлі гіперемії в області чола та щік (периорбітальні зони залишаються чистими від висипань). 

Даний тип розацеа має властивість розвиватися одночасно з І-им, або після нього. 

ІІІ підтип - гіпертрофічна або фіматозна розацеа

Фіматозна розацеа вражає більше ділянок шкіри обличчя - ніс, чоло, підборіддя, щоки та вуха. Підтип характеризується збільшенням товщини епідермісу, та появою шишкоподібних наростів м’яких тканин у вказаних зонах.

IV підтип - офтальмічна розацеа

Така розацеа небезпечна тим, що уражає повіки та очне яблуко людини. Пацієнт відчуває сухість, хворобливу чутливість до світла, нечіткість зору, печіння. Ділянка ока характеризується почервонінням (гіперемією) та набряком периорбітальної зони. 

Подібні симптоми діагностуються за участі офтальмолога.

 

Окремий вид - гранульоматозна розацеа

Даний різновид розацеа провокує формування епітеліоїдно-клітинних гранульом, які мають сірувато-жовтий відтінок під час діаскопії. Гранульоматозна розацеа, зазвичай, розвивається у пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, туберкульозом та іншими тяжкими, хронічними захворюваннями. 

Судинні форми розацеа займають перше місце та складають 80% від усіх випадків захворювання, і 20% - усі інші, а саме папуло-пустульозні та інфільтративні. 

 

 

Симптоми розацеа та діагностика 

Для того, щоб встановити точний діагноз, у пацієнта повинні бути присутніми 1 або більше діагностичних критеріїв, симптомів розацеа (первинних та вторинних).

 

Первинні симптоми розацеа:

  • стійка еритема;
  • папули і пустули;
  • транзиторна еритема;
  • телеангіектазії (судинні сітки, “зірочки”).
     

Вторинні ознаки розацеа:

  • сухість шкіри;
  • набряк;
  • печіння, свербіж, болючість, парестезії;
  • офтальморозацеа;
  • бляшки;
  • фіматозні зміни шкіри;
  • ураження периферичних ділянок шкіри.

 

Після візуального огляду, лікар може призначити додаткові способи діагностики розацеа - біохімічний аналіз крові, дослідження матеріалу зішкрібу зі шкіри на наявність кліщів роду Demodex, ФГДС (з визначенням Helicobacter pylori) або ІФА сироватки крові для виявлення антитіл до Helicobacter pylori; визначення функції щитоподібної залози, діагностичну біопсію та патоморфологічне дослідження шкіри (тяжкі випадки).

Також, у деяких випадках, під час виявлення симптомів розацеа, спеціалісти проводять диференціальну діагностику пацієнтам з акне, периоральним/себорейним дерматитами, карциноїдним синдромом, мастоцитозом, системним червоним вовчаком, перніозом носу, мікозом, інфекційним фолікулітом.   

 

Розацеа - лікування та терапія естетичних дефектів шкіри

Незважаючи на те, що у світі існує безліч методів лікування розацеа, більшості лікарям не вдається досягти стійкого терапевтичного ефекту. 

Розглянемо загальні рекомендації для лікування розацеа, а також конкретні випадки й особливості їх лікування.

 
Лікування розацеа - загальні рекомендації 
  • Мінімізувати вплив провокативних факторів
  • Наносити сонцезахисний крем (SPF ≥ 30), який містить у складі оксид цинку/діоксид титану влітку та зимою
  • Припинити використання ексфоліативних засобів, лужні миючі засоби (мило)
  • Протипоказані наступні процедури - вапоризація, чистка обличчя, парові ванни, сауна, солярій, електропроцедури, механічний та хімічний пілінги, косметичний масаж
  • Застосовувати м’які емоліенти

 

Терапія розацеа: окремі випадки та способи догляду за шкірою 

Еритематозна стадія розацеа (різке розширення капілярного русла) - ендотелій капілярів розширений та підвищена проникність судинних стінок.

Подібна клінічна картина (розширені капіляри та виражена судинна стінка) піддаються корекції з допомогою спеціальних топічних препаратів. 

Фахівці повинні підбирати косметичні засоби, які підвищують стійкість тканин та ендотелію судин до гіпоксії, знижувати синтез протизапальних простагландинів та протидіяти вільнорадикальним процесам.

Поява судинних “зірочок” та сіток розширених капілярів потребує кваліфікованого лікування. Зазвичай призначаються такі методи: фототерапія, лазерне лікування, озонотерапія, хімічні пілінги, вітаміновмісні препарати (P, K, і C).

 

Лазерна терапія розацеа

Даний вид лікування застосовується під час лікування еритематозно-телеангіектатичної та папуло-пустульозної розацеа.
 

Для усунення еритематозно-телеангіектатичної розацеа використовують:

  • імпульсний лазер на барвниках (585 або 595 нм);
  • діодний лазер DPSS (Diode-pumped solid-state laser) - 532 нм;
  • калій-титаніл-фосфатний лазер (532 нм);
  • неодимовий лазер (1064 нм);
  • лазер на основі александриту (755 нм);
  • діодний лазер (810 нм).

Під час лікування папуло-пустульозної розацеа застосовують:

  • імпульсний СО2-лазер;
  • ербієвий фракційний лазер;
  • карбондіоксидний лазер.
     

Але в більшості випадків, коли ступінь розацеа середня (не критична), то пацієнтам призначається ефективний косметологічний догляд. Це тонізуючі засоби, креми, маски, сироватки, нутрицевтики та поверхневі, м’які пілінги для зменшення інтенсивності еритеми, із себорегулюючим та маскуючим ефектом.

Розацеа може розвиватися на фоні нормальної, сухої, жирної та комбінованої шкіри. Тому препарати для очищення та креми, потрібно підбирати індивідуально, враховуючи тип шкіри пацієнта.

 

Косметологічний догляд за шкірою з розацеа

Лікувальні, чи доглядові засоби мають бути підібрані кваліфікованим лікарем-косметологом, індивідуально для кожного типу шкіри. Продукція обов’язково має бути сертифікованою, гіпоалергенною та ефективною.

 

Наприклад професійні та натуральні продукти від німецької косметологічної компанії Dr. Spiller:

 

Anti Couperose Cream

Крем від куперозу для сухої та нормальної шкіри, який містить: екстракт кінського каштану, мукополісахариди, пантенол, вітамін К (до 6%), калій, кальцій, в/о, 31%.

Заспокійливий крем має відновлювальну та протинабрякову дію. Містить компоненти, які здатні захищати і зміцнювати стінки кровоносних судин. Усуває ознаки подразнення, надає м’яку освітлюючу дію та відчуття комфорту.

 

 

Anti Couperose Gel

 

Гель від куперозу для будь-якого типу шкіри, який містить пантенол, рутин, екстракт акації, гінкго білоба та не має у складі ліпідів. 

Лікувальний гель заспокоює, захищає та зволожує шкіру. Окрім того, засіб зміцнює стінки кровоносних судин, здійснює протинабрякову та протизапальну дію. 

 

Крем для щоденного догляду за шкірою пацієнта з розацеа, має одночасно діяти у декількох напрямках: зменшувати капіляри, запобігати подразненню та почервонінню шкіри, зволожувати, відновлювати та здійснювати повноцінний делікатний догляд за шкірою.

Mastelli Rosaderm Cream

Яскравим та дієвим прикладом такого крему можна вважати - Mastelli Rosaderm Cream. Це відновлюючий крем для зміцнення судинної стінки шкіри пацієнтів з куперозом/розацеа. 

До складу продукту входять активні інгредієнти, зокрема:

  • Бісаболол
  • Полінуклеотиди
  • Вітамін Е
  • Гіалуронова кислота
     

Збалансований склад крему спрямований на заспокоєння чутливої шкіри пацієнта та зниження реактивності судин. Він ефективно відновлює та зволожує шкіру, здійснюючи протизапальну та антиоксидантну дію.

Без сумніву, варті уваги й вузькоспеціалізовані препарати іспанської лабораторії INNOAESTHETICS для боротьби з розацеа.

 

INNO-TDS Redness-ID

Мезотерапевтичний препарат призначений для чутливої шкіри схильної до почервоніння, телеангіектазій, “судинних зірочок” та еритематозно-телеангіектатичної форми розацеа.  

Активні компоненти препарату (аргінін, екстракти мелілото та готу кола, ніацинамід та троксерутин) здійснюють потужну протизапальну дію, відновлюють бар’єрну функцію шкіри, що забезпечує надійний захист від впливу агресивних факторів навколишнього середовища. Курс мезотерапевтичних процедур зміцнює судинні стінки та перешкоджає утворенню телеангіоектазій. 

Для того, аби закріплювати позитивний ефект від проведення салонних процедур з препаратом INNO-TDS Redness-ID, рекомендується щоденний домашній догляд із застосуванням INNO-DERMA Redness Cream.

Він делікатно зволожує та сприяє відновленню чутливої шкіри, що схильна до почервонінь, завдяки розкішним рослинним складовим крему.

 

INNO-EXFO Redness

Також INNOAESTHETICS потурбувалися про створення надзвичайно м’якого пілінгу, спеціально для чутливої шкіри, яка схильна до почервонінь - INNO-EXFO Redness.

До складу препарату входить 20% молочна кислота, та 2% саліцилова й мигдалева кислоти. Вони м’яко проникають у шкіру, відновлюючи захисний бар’єр та зменшуючи запалення. 

В асортименті іспанського бренду SIMILDIET також є декілька продуктів, які призначені для пацієнтів з розацеа:

 

ARGILAC MASK

Це поверхневий аргініновий пілінг (аргінін 25%) для чутливої шкіри, з проявами куперозу, та яка погано реагує на будь-які косметологічні маніпуляції. Він ідеально підходить для пацієнтів які щоденно зіштовхуються з дискомфортом, спричиненим свербежем, лущенням, подразненням та зневодненням шкіри. Біоміметичні пептиди у складі пілінгу (EYESERYL® і DELISENS®) додатково усувають набряки та застійні синюшно-червоні плями.

 

VACIRTON 

Зміцнення стінок судин має відбуватись комплексно, тому рекомендуємо доповнювати як професійну, так і домашню терапію розацеа нутрицевтиком VACIRTON. Цінний та багатий рослинний склад препарату, зменшує проникність кровоносних судин, та покращує мікроциркуляцію крові зсередини, ефективно доповнюючи лікування ззовні.

 

Більше інформації про те, як правильно доглядати за чутливою шкірою з розацеа, ви можете дізнатись під час перегляду вебінарів лікарів-косметологів та дерматологів, спікерів компанії TOTIS, перейшовши за посиланнями:

  1. “Косметологічний догляд для чутливої шкіри, яка схильна до розацеа”

https://www.youtube.com/watch?v=nS9Vb7Rx_18

  1. “Розацеа та хронічні почервоніння шкіри”

https://www.youtube.com/watch?v=FO6r4uU_Mik

 

Матеріал статті підготовлений з використанням літератури:

  1. Berg M., Liden S. An epidemiological study of rosacea. Acta Derm Venerol 1989.
  2. Standard classification of rosacea: report of the National Rosacea Society Expert Committee on the Classification and staging of Rosacea J. Eur. Acad. Dermatol 2002.
  3. Рыжкова Е.Н. Клинико-морфологические особенности, патогенез и лечение розацеа. Автореф. дис. … канд.мед.наук. М., 1987.   
  4. Rebora A.E. Helicobacter pylori and rosacea// J. Eur. Acad. Dermatol. Venerol. - 2000. 

Rosaderm 40 мл
Rosaderm 40 мл вiд Mastelli

ТОП

Rosaderm

Mastelli

Відновлювальний крем, що зміцнює судинну стінку, для зменшення прояву куперозу та розацеа

1434.6000000000000000 грн

40 мл

Professional Pre-Treatment Foaming Cleanser With Pc10 177 мл
Professional Pre-Treatment Foaming Cleanser with PC10 177 мл вiд GlyMed Plus

Professional Pre-Treatment Foaming Cleanser With Pc10

Glymed

Пінка для очищення шкіри з пептидами

1653.7500000000000000 грн

177 мл

Набір Face Lift XTRA 5ml + Face antiaging XTRA 5ml + Ferulico Peel 60ml 1 набір
Набір Face Lift XTRA 5ml + Face antiaging XTRA 5ml + Ferulico Peel 60ml

Новинка

Набір Face Lift XTRA 5ml + Face antiaging XTRA 5ml + Ferulico Peel 60ml

Simildiet

Набір для мезотерапії та пілінгу

Ціна косметолога

1 набір

Набір 2xREDNESS ID, 2xREDNESS PEEL 1 набір
Набір 2xREDNESS ID, 2xREDNESS PEEL

Новинка

Набір 2xREDNESS ID, 2xREDNESS PEEL

Innoaesthetics

Професійні засоби для терапії розацеа

Ціна косметолога

1 набір